SINTEZA ZILEI 04 SEPTEMBRIE

SINTEZA ZILEI 04 SEPTEMBRIE

1235
3
SHARE

3 COMMENTS

 1. fara prea multe menajamente Basescu trebuie SUSPENDAT S-a intrebat vreodata cum traim noi pensionarii in timp ce familia lui si acolitii HUZURESC? NU !!! Ptr ca nu il intereseaza …e deajuns ca el are in timp ce poporul RABDA de FOAME Nu ti-ai iubit poporul majestate,sau poate nu l-ai intelessi e tot una De sus si pana jos s-antins MINCIUNA……….D-le Ponta nu-i permiteti IMPOSTORULUI inca 3-4 luni de domnie!!!! multumim!!!!

 2. Aceasta scrisoare as vrea sa ajunga la dl. Ponta. Va multumesc.
  Domnule Primministru Victor Ponta,
  Va scriu pentru ca imi doresc sa ajungeti presedinte si am incredere, ca multi alti romani, ca veti face lucruri bune.
  Sunt constienta de faptul ca aveti o povara foarte mare pe umeri, intrucat cei dinaintea dvs. au furat cat au putut (absolut toti de la Revolutie incoace), ca mai e si criza economica mondiala, ca mai e si mentalitatea romanilor care (marea majoritate) asteapta sa pocniti din degete si sa curga banii, ca mai sunt si partidul si aliatii politici care-si apara interesele de tot felul s.a.m.d.
  De aceea, vreau sa va propun sa solicitati printr-un forum, o retea de socializare etc. idei, sfaturi, nereguli etc. atat economice, cat si politice si sociale, ba chiar sa cereti parerea despre diferite legi hotarari etc.
  Bineinteles ca vor fi multe aberatii, dar sunt convinsa ca vor fi foarte multi oameni de bine, documentati care pot ajuta in deciziile pe care le luati si care ar putea schimba multe in bine in aceasta tara.
  Intrucat Guvernul, Senatul, Camera Deputatilor, primarii, consilierii sunt numiti politic si nu technocratic, deciziile acestora nu pot fi decat politice si nicidecum nu apara interesele cetateanului de rand.
  In continuare as vrea sa-mi spun parerea despre mai multe nereguli, in primul rand din invatamant si as vrea sa va rog sa stati de vorba cu cadrele didactice, cu parintii si cu reprezentanti ai elevilor inainte de a finalize Legea Invatamantului si nu cu sindicatele sau cu inspectorii, pentru ca cei din urma sunt atat de interesati sa le fie lor bine si sa-si tina bine fundul pe scaun, ca ceea ce cer ei nu are legatura cu o educatie performanta sau cu interesele profesorilor si elevilor.
  Va spun in cunostinta de cauza, deoarece am lucrat ca educatoare si sunt si mama a 3 copii.
  O sa incep cu programa scolara, care este foarte incarcata, cu notiuni grele care nu sunt pe intelesul elevilor.
  Fiecare lectie ar trebui sa se predea dupa un Plan (Proiect didactic) foarte bine pus la punct. Aceste proiecte didactice sunt existente déjà, dar sunt foarte depasite, iar programa scolara si mai depasita. Daca in invatamantul prescolar se lucreaza déjà dupa un nou curriculum unde metodele traditionale sunt imbinate cu cele moderne, in invatamantul scolar nu exista asa ceva.
  Trecand la proiectare, vreau sa va spun ca, in mod normal, profesorul trebuie sa-si faca acest Proiect didactic la fiecare ora, la fiecare lectie, la fiecare clasa (tinandu-se cont de nivelul elevilor unei clase). Asta se face numai cand se dau gradele didactice si nu in fiecare zi cum ar trebui, pentru ca nu ar ajunge cele 24 de ore ale zilei sa faci aceste proiecte. Daca cititi de pe internet un proiect didactic, veti vedea ca acesta poate avea si peste 10-15 pagini. Daca inmultiti aceste pagini cu nr. de ore pe care le are un cadru didactic intr-o zi, vati vedea ce va iese. Deci, in conditiile actuale, atat predarea cat si consolidarea si evaluarea se fac haotic.
  Un cadru didactic trebuie sa beneficieze de timp (platit, bineinteles) pentru a-si pregati orele de curs. Eu as veni cu o idée in acest sens si propun ca si altii sa vina cu idei.
  Ar fi mult mai usor si eficient ca un professor sa predea doar cateva lectii din manual.
  Spre exemplu: Intr-o unitate scolara sunt 5 profesori de matematica. Un manual de clasa a VII-a are 30 de lectii. Asta ar insemna ca la toate clasele a VII-a fiecare dintre acesti 5 profesori sa predea cate 6 lectii, apoi consolidarea cunostintelor si evaluarea sa se faca de fiecare profesor titular al clasei. Astfel, profesorul are timp sa pregareasca tot ce are nevoie pentru o predare eficienta, corecta din punct de vedere pedagogic si atat copiii, cat si profesorii ar fi mult mai destinsi, mai preocupati de ceea ce fac. Acest lucru trebuie facut in conditii de colaborare intre cadrele didactice de aceeasi specialitate sub indrumarea unui profesor metodist ales prin examen si nu dupa interese si prietenii. In felul acesta, cadrele didactice debutante vor avea ocazia sa invete de la cei cu experienta si chiar se vor putea evidentia atunci cand vin cu idei noi.
  O alta problem este dotarea cu material stiintific. La nicio unitate scolara nu veti gasi asa ceva, decat daca le-au cumparat parintii sau cadrele didactice. Nu poti sa-I vorbesti copilului despre scripete, de exemplu, sis a nu-I arati cum arata. Nu poti sa scrii si sa inveti reactii chimice fara sa faci acest lucru practic, in laborator s.a.m.d..
  O alta mare problema in invatamant este alegerea directorilor din unitatile scolare si chiar a inspectorilor care sunt “alesi” politic. Datorita acestui fapt exista foarte multi directori si inspectori care , nu numai ca nu ar trebui sa ocupe posturi de conducere in invatamant, dar sunt, cum se zice in popor, “varza”. Habar au de meseria in sine, sunt inculti, agramati. Datorita politicii s-au ridicat, au facut facultati pe bani, ba si-au obtinut si doctoratul tot pe bani. Din cauza acestui lucru au facilitat si obtinerea titularizarii unor cadre didactice tot la fel. Si asa s-a ajuns la un invatamant precar. Si la gradinita puteti intalni cadre didactice mai proaste ca elevii. Va spun in cunostinta de cauza. Am vazut cazuri cand educatoarele erau frecvent corectate de copii, sa nu mai vorbesc de cultura generala. La scoala situatia e mult mai grava. Sunt elevi care se pregatesc la unele materii si in particular si descopera ca profesorul de la scoala de la materia respectiva este bomba. I s-a intamplat acest lucru chiar baiatului meu, in liceu, cu o profesoara de matematica.
  Sunt directori de unitati extraordinari, care sunt umiliti de inspectoir netrebnici si prosti. Au fost schimbati politic multi directori buni, au fost schimbati directori de catre inspectori doar pentru ca erau mai destepti, mai bine pregatiti si nu erau de accord cu aberatiile lor. Au fost schimbati directori care erau corecti si nu-si puneau semnatura pe diverse acte indoielnice, sau nu faceau diverse favoruri. Cand este schimbat vreun director sau se pensioneaza déjà se stie cine ii ia locul. Concursul este doar de fatada. Daca se inscrie si altcineva la concurs este amenintat si desfiintat ca om.
  La fel se intampla si cu inspectorii. Chiar daca esti bun, nu rezisti daca nu intri in politica sau daca nu faci diverse favoruri.
  Din cauza acestor fapte, cadre didactice care sunt exemple, care-si vad de treaba, care muncesc cu dragoste pentru meseria de profesor au foarte mult de suferit. Pe langa rusinea pe care o suporta atunci cand unii colegi isi bat joc de meseria de dascal, mai suporta si povara preluarii elevilor slab pregatiti ai acestora.
  O alta mare problema sunt alegerea manualelor si a auxiliarelor folosite (culegeri, caiete specalel etc.) care sunt impuse de catre inspectorii de specialitate pentru ca le apare numele pe coperta sau au comisioane grase. Unele dintre aceste manuale si auxiliare sunt foarte proaste, iar caietele speciale trebuie alese strict de educatoare, invatatoare sau profesori in functie de nivelul clasei si asta dupa o evaluare (evaluarea initiala). Pe langa manuale, auxiliare etc. care se impun, se mai impun si colaborari cu anumite reviste, fotografi etc. De exemplu, daca parintii vor sa le faca fotografii la scoala copiilor, nu pot sa aduca unul bun si ieftin ca asa vor ei, trebuie sa aduca numai pe ala al inspectorului ca isi ia inspectorul comision, iar cadrul didactic, daca nu executa ordinele, este aspru pedepsit, ba mai este pedepsit si directorul si poate si colegii pentru ca nu au luat masuri.
  Exista mult mai multe nereguli din cauza carora sufera deopotriva si cadrele didactice , si copiii si parintii. Trebuie facuta curatenie generala in invatamant si luate masuri drastice, pentru ca, oameni incapabili, prosti, dar sustinuti financiar pot ajunge in invatamant, iar cei fara bani, dar care pot face ceva nu reusesc.
  Ar trebui sa se dea examene la intrarea in facultati, nu sa se intre “cu dosarul”. Acest lucru ar schimba mult, intrucat ar face facultati numai cei potenti intelectual, iar in invatamant ar ajunge numai elitele, ca pe vremuri.
  La facultatile particular ear trebui sa se dea licenta impreuna si in cadrul facultatilor de stat.
  Pentru ca profesorii sa fie si mai umiliti, sa fie si mai inrobiti li se dau o mie si una de situatii de facut, de scris. De facut nu ai cum sa le faci pe toate si atunci cand vine inspectia te umilesc, te sanctioneaza, sau le dai spaga ca sa te lase in pace. Daca directorul nu face o mie si una de situatii care, de fapt, contin aceleasi date, la fel se intampla, scoti spaga. Cum se mai pune unul in jilt, cum se mai schimba politica si politicienii, cum mai vine vreun tampit pe vreun post inventat peste noapte pentru el, cum cadrele didactice si directorii mai au de facut cateva sute de situatii si asa cadrul didactic nu se mai ocupa de actul didactic, nu mai are timp de copiii personali, familie ca are de facut situatii. Daca faceti o statistica, o sa descoperiti caci cadrele didactice isi neglijeaza cel mai mult copiii si sotul, ca nu mai au timp de familie. O sa mai descoperiti ca majoritatea se imbraca de la second-hand ca au salarii de mizerie din care dau spagi, cumpara diverse carti impuse, cumpara material didactic, cumpara reviste pentru copii impuse sip e care parintii nu le cumpara etc.
  Secretarele de scoli, saracele, nu mai au viata personala. Stau cu calculatorul deschis si acasa, fac si noaptea situatii, ca vin comunicari si la ora 21.00. Oricum, pana la ora 16.00 vin comunicari non-stop. Stau peste program, acasa mai amesteca in mancare, mai fac o situatie, mai zbiara la copil sa-si faca lectiile singur, saracul, mai fac o situatie, iar barbatii lor n-au decat sa-si gaseasca alta sau diverse ocupatii.
  Si asa se descopera ca majoritatea celor care lucreaza in invatamant au probleme psihice cu mult inainte sa iasa la pensie si ajung batjocura societatii.
  O alta problema din invatamant este salarizarea. Exista si salarii decente, dar discrepantele sunt foarte mari dintre un salariat debutant si unul cu vechime, cu toate ca munca este aceeasi. La personalul didactic diferenta este foarte mare, tinandu-se cont si de vechime si de gradele didactice si , de multe ori, cadrele didactice debutante sau fara gradele didactice date muncesc mai mult si mai cu pasiune decat celelalte.
  La personalul auxiliar si nedidactic se intampla la fel. Spre exemplu, un contabil debutant ia doar 670 lei/luna, mai putin decat femeia de serviciu. Baiatul meu s-a angajat de o luna contabil la o scoala. Unele unitati scolare au doar ½ de norma, deci baiatul meu munceste 1 luna pentru 335 lei, muncind mai mult decat unul care are norma intreaga la alta unitate cu mai putini copii si mai putini salariati si care are salariu de 2000 lei. Cum vi se pare aceasta diferenta? Urma sa gasim o alta unitate scolara sa-si faca norma intreaga, dar cred ca nu mai este cazul pentru ca vrea sa-si dea demisia. Are dreptate, mai bine sta acasa , ca paguba este mai mare daca merge la serviciu. A terminat A.S.E.-ul cu 9.65 si se duce sa munceasca pe 335 lei. Bataie de joc. Nu mai pun la socoteala faptul ca nu face fata ca nr. de ore pe zi ca sa-si termine treaba pentru 2 unitati scolare. Tinand cont de faptul ca s-a inceput descentralizarea iar unitatea scolara la care are déjà 1/2 de norma are 1600 elevi este inuman sa platesti un om cu 335 lei. Normal ar fi sa se faca norma intreaga si sa fie platiti la nr. de elevi, de angajati si conform studiilor.
  Sa va spun acum despre salariile ingrijitoarelor din gradinite. Sunt platite la fel ca femeile de serviciu din scoli, cu toate ca munca ingrijitoarelor este colosala. Pe langa faptul ca intretin curatenia in gradinita, la fel ca femeile de serviciu din scoli, ingrijitoarele mai presteaza urmatoarele munci: servesc masa (dimineata- pranz, sau pranz- gustare), carand in brate oale mari si grele cu mancare, farfurii, tacamuri etc.; ajuta la masa copiii care nu mananca singuri (la grupele mici); strang masa, debaraseaza si fac iar curatenie; ajuta copii sa se schimbe pentru somnul de pranz; aranjeaza paturile copiilor pentru somn, majoritatea fiind pliabile, din metal, foarte grele; dupa somnul copiilor strang paturile, prin ridicarea lor; Daca exista copii care fac pe ei, ii spala si ii schimba; cand se scot copiii afara ajuta la schimbarea lor; schimba lenjeriile la zeci de paturi saptamanal etc. Toate acestea pentru un salariu de mizerie.
  La fel se intampla si cu diferenta dintre scoli si gradinite in ceea ce priveste cadrele didactice. La gradinita, educatoarele nu se ocupa doar de educatie. Se ocupa de dezvoltarea personala a copilului, ajuta la masa, la dormitor alaturi de ingrijitoare, duc copii la toaleta, la spalat pe maini, ii ajuta la baie, ii supravegheaza non-stop, fara pauze ca la scoala, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca ele sunt formatori , pe cand la scoala copiii sunt déjà formati si este mult mai greu sa lucrezi cu copiii mici decat cu cei mari.
  Sa va expun acum deficiente in organizarea si dotarea unitatilor. Daca la scoala copilul vine cu rechizitele, hartia igienica , sapunul etc. de acasa, fara a se oblige unitatea scolara sa resolve aceste problem, la gradinia li se transmite parintilor ca nu sunt obligati sa le cumpere copiilor nici jucarii, nici rechizite, nici macar hartia igienica si servetelele. Chiar eu am auzit un handicapat de purtator de cuvant al ministrului spunand aberatia aceasta. Primaria nu da, ministerul nu da, unitatea nu da ca nu are fonduri pentru asa ceva, parintele nu da. Cine da? Poate da doamna educatoare din salariul ei de mizerie. Fondul clasei nu se da, ca nu e obligatoriu, fond pentru rechizite nu se da, ca e ilegal si atunci copiii nu se joaca, nu lucreaza, n-au decat sa-si dea in cap de plictiseala.
  Asa nu se poate face invatamant. Sa va spun care este limbajul atat al cadrelor didactice, cat si al elevilor? Profesorii: “Abia astept sa se termine ziua sa scap de retardatii astia!”. Elevii: “Abia astept sa termin orele sa scap de ratatii astia!” Si asa se duc zilele, intr-o mare scarba de educatie de ambele parti.
  Am terminat ce am vrut sa va spun despre invatamant. Acum vreau sa va scriu despre cea mai importanta problema actuala a romanilor: razboiul.
  Atat eu cat si foarte multi cunoscuti de-ai mei si , sunt convinsa, foarte multi romani nu suntem de accord cu atacurile ,momentan verbale, la adresa Rusiei. Eu nu cred ca problema Ucrainei este problema noastra. De ce trebuie sa primim pe teritoriul tarii noastre forte armate americane? Eu nu ma pricep la politica, dar viata m-a invatat ca e mai bine sa te imprietenesti cu vecinii de langa casa, decat cu cei de la distante mari. Mai e vorba si de compatibilitate. Romanii si americanii sunt total incompatibili, sa nu mai zic de faptul ca suntem niste muste pentru ei. Marea lor majoritate nici nu stiu de existenta tarii noastre, iar cei care au auzit despre Romania nu stiu sa o localizeze pe harta. Cred ca ne-au descoperit datorita rusilor. Plus ca noi suntem mult mai apropiati de rusi din multe puncte de vedere: avem aceeasi religie majoritara, am trecut prin aproape aceleasi schimbari politice etc.
  Eu nu-mi doresc sa-mi vad luptand in razboi baiatul, sotul, nepotul, rude, prieteni pentru interesele politice si materiale ale unor politicieni. Cei care au acceptat aceste fapte sunt politicieni corupti care doresc sustinerea personala a unor state puternice sau care vor sa atraga atentia spre altceva ca sa scape de discutarea si pedepsirea faptelor lor de coruptie. Nu este in beneficial romanilor acest razboi, nu este scopul nostrum, nu este dorinta noastra. Daca vor sa lupte, sa lupte in razboi politicienii si rudele lor. Noi nu vrem sa ne ingropam rudele pentru interesul lor personal. Rusii pot fi prietenii nostri, nu dusmanii nostri. Americanii se folosesc doar de tari ca Romania. Daca le-ar pasa de noi nu ne-ar implica. Ei cauta doar suprematia pe aceasta planeta. Cand ceva nu le iese, se folosesc de tari ca a noastra cu politicieni corupti, nepasatori, care-si vand poporul pe nimic. Eu nu stiu ce sfat sa va dau, ca nu ma pricep, dar oricum nu-mi doresc razboi si nu-mi doresc sa pierd persoane dragi pentru interesele altora. Nu cred ca scopul romanilor este acela de a intra in razboi, iar politicienii romani ar trebui sa fie mai diplomati si sa trateze problemele in mod diplomatic nu ca pe maidan.
  Nu prea ma mai uit la stiri, dar din cate am vazut, americanii nici nu au incercat sa trateze diplomatic aceasta problema. S-a trecut direct la amenintari si la amplasare de baze militare. De ce tocmai in tara noastra? Chiar si asa, presedintele nostru trebuia sa sustina discutii pozitive, constructive intre statele coflictuale, de impacare, nu sa treaca direct la jigniri. Pana si Ceausescu era mai diplomat; cand eram mica, chiar se vorbea ca, in urma discutiilor lui, 2 state s-au impacat. Nu-mi aduc aminte exact despre ce era vorba. Presedintele nostru ca pe maidan, smecher de Rahova sau de penitenciar.
  Eu imi doresc sa castigati alegerile prezidentiale pentru ca dintre toti ati fi cel mai uman. Sunteti nepot de preot si aveti o sotie minunata care va sustine si va sfatuieste. Aveti 2 copii mici carora, sunt convinsa, vreti sa le asigurati un viitor linistit intr-o tara linistita si pe care sa-i faceti mandri de dvs. Cred in dvs. si imi doresc sa am dreptate. Sper intr-un viitor mai bun pentru copiii mei. Vreau ca ei sa nu-si mai doreasca sa plece din tarea. Vreau ca aceasta tara sa le ofere un trai in demnitate, nu in umilinta.
  Contracandidatul dvs. Klaus Johannis este mult prea dur si mult prea condus din afara tarii, iar romanii au obosit sa mai sufere, sa mai astepte si sa mai spere. Stiu ca ar trebui sa se ia masuri drastice sa ne revenim ca tara, dar trebuie tinut cont si de starea psihica a acestui popor. Eu sunt convinsa ca veti asculta, in primul rand, glasul poporului, ca veti cere sfatul romanilor de bine ca sa iesim din aceasta situatie, de aceea va rog mult sa-i ascultati pe romani si sa aparati interesele romanilor.
  Va doresc sa castigati alegerile si va rog sa incepeti sa schimbati ceva chiar de acum di postura de primministru, ca puteti.
  Va doresc numai bine!

 3. da , Ponta pastreaza dorintele mele in cea ce-l priveste pe basescu.si cred ca va fi in al II-lea tur cu Tariceanu.totusi eu nu-l vad presedinte . I-ar ste mai bine la executiv,si sa faca echipa pentru ROMANIA cu Tariceanu.Parerea mea.

Leave a Reply